Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Vesti
„Probus“ rektorsko vino Novosadskog Univeziteta ovenčano medaljom PDF Štampa El. pošta
Napisao Vesna Jovanovic   
utorak, 25 oktobar 2016 07:49

Domaća sorta Probus daje vino koje impresionira bojom, gustinom i obiljem  aroma i to su samo neki od razloga zbog kojih je ovo reprezentativno vino postalo pravi hit medju ljubiteljima crvenih vina . Probus je stvoren,  podsetimo, ukrštanjem balkanske sorte  Kadarka i  sorte Kaberne sovinjon a zbog superiornih odlika svrstan je u red najboljih vina . Od nedavno je postao i obeležje jedne akademske zajednice  pa je dobio i zvaničan naziv – „Rektorsko vino“.

Opširnije...
 
Nova struktura setve donosi profit PDF Štampa El. pošta
Napisao Dragana Dumonić   
utorak, 27 septembar 2016 12:42

U vreme kada su  se mnoge zemljoradničke zadruge ugasile ,a njihova imovina razvučena  ili volšebno privatizovana , beležimo primer zadruge  „ Veljko Lukić Kurjak „u selu Lukićevo kod Zrenjanina.  Da bi opstali , sačuvali kapital i da ne bi smanjivali broj zaposelenih u potpunosti su promenili strukturu setve . Na istoj površini sada umesto kukuruza ili šećerne repe seju intenzivne kulture, semenske useve i povrće  i  kontinuirano obnavljaju mehanizaciju  i sisteme za navodnjavanje .

Opširnije...
 
"VINARIJA JANKO" - ZASADI LOZE KOJI OBEĆAVAJU ODLIČNA VINA PDF Štampa El. pošta
Napisao Vesna Jovanovic   
utorak, 27 septembar 2016 12:29

U Smederevu, na istorijskom lokalitetu Zlatno Brdo (Mons Aureus) vinogradari uvažavaju autohtone sorte vinove loze kao poput  Prokupca i Smederevke.

Dragan Vasić Janko jedan je od vinogradara i vinara ,čuvara pomenutih sorti, koje su nekada imale mnogo veći značaj u vinskoj industriji nego danas .

Zasadi  čiji je Vasić vlasnik su brižljivo negovani a prostiru se ukupno na 14 hektara . Dominiraju crvene sorte , na devet hektara a zauzimaju ih Kaberne, Merlo , Shiraz i domaći Prokupac. Upravo je Prokupac ponos "Vinarije Janko" - s razlogom, jer se jedino na ovom lokalitetu  radi na klonskoj selekciji. Naime od izdvojena 43 klona u Vasićevim vinogradima je posadjeno čak 16 čime se , kako kaže domaćin , ulaže u budućnost vinogradarstva na ovim prostorima. Posetili smo ga u toku najvećeg posla, berbe i prerade groždja.

Opširnije...
 
Zimska zaštita voćaka PDF Štampa El. pošta
Napisao Nikola Vejin   
ponedeljak, 19 septembar 2016 14:27

Od radova u voćnjaku tokom jeseni u dobroj meri zavisi kakva će biti sledeća godina. Zimska zaštita voćaka se sastoji od preventivnih i aktivnih mera. Tokom tog perioda se suzbijaju štetni insekti i bolesti koji prezimljuju u pukotinama na kori voća ili u ostacima na površini zemlje.

Tokom oktobra meseca se još obavlja berba jabuka ili na primer dunja. Za uklanjanje opalog lišća se ne mora čekati završetak kompletne vegetacije, ono se može uklanjati postepeno.

Opširnije...
 
Dani poljoprivrede u Kikindi PDF Štampa El. pošta
Napisao Dejan Budić   
petak, 16 septembar 2016 09:43

U okviru projekta Dani poljoprivrede Kikinda, udruženje poljoprivrednih proizvođača „Banatska lenija“ je i ove godine organizovalo manifestaciju „Moja bašta“.
Ove godine svoje proizvode predstavilo je 62 izlagača, počevši od primarnih proizvođača, preko proizvođača i distributera repromaterijala kao i udruženja.

Opširnije...
 
«PočetakPrethodna12345678910SledećaKraj»

Strana 3 od 51
 

Posetilaca

Imamo 10 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes