Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Obnova mehanizacije – jedan od prioriteta u 2017. PDF Štampa El. pošta
Napisao Vesna Jovanović   
petak, 16 decembar 2016 13:26

Gde se danas nalazi  nas poljoprivrednik sa svojom mehanizacijom?  Moze li da prati  trendove ili je upucen na  eksploataciju postojece  uglavnom izraubovane mehanizacije?Pomaka, mada ne tako značajnih ipak ima,  makar kada je u pitanju obnova traktora. Tako najnoviji podaci , koje nam je predstavio Djordje Mišković, predsednik Udruženja uvoznika I izvoznika poljoprivreden mehanizacije ,ukazuju da je broj uvezenih traktora u toku ove godine veci za 20 odsto u odnosu na proslu godinu kada je kupljeno 1500 traktora. Nabavci iz  uvoza doprinela je  cinjenica da je IMT potpuno ugasio proizvodnju pa je  domaći traktor otišao u zaborav.
Da bez mehanizacije nema napretka u agraru često se može čuti a u tom pravcu Ministarstvu poljoprivrede  poruku upućuju iz strukovnih udruženja, odakle još podsećaju na to država ima program subvencionisanja .
“Mere podrske ministarstva su u vidu subvencija propisanih uredbama.  Povracaj novca se kreće od  40 odsto  , do maksimalno tri miliona dinara po pojedinacnom zahtevu” podseća Mišković i dodaje :
“Nove mogucnosti obnove mehanizacije donece i Ipard  program. Procedure jesu striktne ali se uveliko radi na osposobljavanju  za podnosenje zahteva”
U Ipard programu se sufinansiraju traktori do 136 konjskih snaga  a upravo  oni predstavljuju 3 / 4 nasih potreba. Program ne predvidja nabavku traktora jace snage kao ni zitnih kombajna.
U Srbiju bi inače trebalo da udje  oko 1000 traktora godisnje  u  kategoriji  do 136 konja. Poljopriverdnicima su potrebni su I traktori oraci, vece snage ,izmedju 500 I 700 godisnje I tek tada bismo mogli govoriti o pomacima u sektroru  poljoprivredne mehanizacije.
Strucnjaci upozoravaju na rizike koje donosi kupovina polovnih traktora I  kombajna , rečju mehanizacije  koja ne ispunjaju uslove kontrole izduvnih gasova  I u cijem slucaju nije limitirana starost.
Dodajmo jos I to da je Srbija veoma interesantno trziste za inostrane prodavce . Ponude iz zemalja kao sto su indija, kina , turska sve su ucestalije pa je tako I sa  bolonjskog  sajma  upucena poruka srpskim farmerima. Imamo traktore adekvatne vasem posedu I vasoj plateznoj moci.

 
 

Posetilaca

Imamo 54 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes