Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Održana Skupština DAN PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
petak, 18 novembar 2016 10:14

Redovna godišnja Skupština DAN, trinaesta po redu od kada datira ovo novinarsko udruženje, protekla je u znaku afirmacije autohtonih proizvoda koji su deo  pokreta “Slow food Novi Sad“.
Učesnici tematskog dela Skupštine, Miloš Pajić iz Bačkog Petrovca, proizvodjač kulena od autohtone mangulice, Ljiljana Paušić Mojić iz sremskog sela Jazak, koja čuva tradiciju proizvodnje kozijeg sira, Miodrag Čupić, predsednik Društva pčelara” Jovan Živanović“ i Jovan Kuzmanović proizvođač vina sorte „Neoplanta“  istakli su značaj ovih, po kvalitetu, jedinstvenih proizvoda koji su potvrdjeni u Vojvodini a put pronalaze i do probirljivog evropskog tržišta.

 

Predsednik „Slow food-a” za Novi Sad, Dejan Budić,  je ukazao na karakteristike ovog gastronomskog pokreta i podsetio na to da je pokret nastao kao odgovor na brzu pripremu hrane (fast food) i kao takav je odlično prihvaćen u Vojvodini.
Novinare je najviše zanimalo kako gosti tematskog skupa, proizvodjači, neguju tradiciju pripreme lokalne hrane i o čemu se najvise vodi računa tom prilikom kao i na koje barijere nailaze.
„Objedinili smo tradiciju  i savremenu tehnogiju  i tako su nastali naši sirevi  prepoznatljivog ukusa. Proizvode se od prvoklasnog mleka alpino koza u uslovima visoke higijene. Njaviše problema imamo u obezbedjenju reproduktivnog materijala s obzirom na to da drzava ne dozvoljava vestacko osemenjavanje u kozarstvu. Malo je priplodnih jarčeva na raspolaganju a to se odražava na produktivnost na farmi „ kaže Ljiljana Paušić Mojić na čijem se porodičnom gazdinstvu proizvodi šest vrsta sireva.
Jedan od čuvara  tradicije proizvodnje kulena, Miloš Pajić iz Bačkog Petrovca istakao je da važno odabrati kvalitetno i zrelo meso svinja koje su hranjene domaćom genetski nemodifikovanom hranom.
O zaštiti imena porekla” Fruškogorski lipov med“ koji odlikuje sadržaj polena od  preko 60 odsto novinarima je govorio Miodrag Čupić i podsetio da je ovlašćeni korisnik imena „ Društvo pčelara Jovan Živanović.“
Zapostavljenu, zahtevnu sortu groždja„Neoplanta“ oživljava domaćinstvo Kuzmanovića iz sremskog sela Čerević. Uzgajaju je na jedan hektar a vino proizvode na tradicionalan način, kako su ga proizvodile generacije unazad . Jovan Kuzmanović je , kako  kaže ,spreman da usavršava kvalitet vina kako bi se ono iskazalo u svom punom sjaju.
Skupštini DAN je prisustvovalo dvadeset novinara,  koji će u svojim matičnim medijima izvestiti o porukama sa skupa koji je u fokusu imao gastronomski pokret “Slow food“.


 
 

Posetilaca

Imamo 66 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes