Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Zdravo mleko prioritet mlekarske industrije PDF Štampa El. pošta
Napisao Vesna Jovanovic   
petak, 04 novembar 2016 07:48

Podatak koji se nedavno mogao čuti  da ni 50 odsto domaćeg mleka ne zadovoljava ekstra klasu, postavlja pred mlekarsku industriju Srbije veliki zadatak, pogotovo ako se ima u vidu nasa namera da postanemo clan EU.

 

 

U „Subotickoj mlekari“, koja je ovih dana za novinare otvorila vrata svog modernog belog  pogona  uverili smo se da su kvalitet sirovine i finalnih proizvoda pod maksimalnim monitoringom. Prate se hemijska i mikrobioloska  svojstva ,a kako smo mogli čuti ne izostaju ni edukacije namenjene stočarima  kako bi  proizveli sto kvalitetnije mleko na svojim farmama.


 

Saša Džonlaga, menadžer proizvodnje kaže da kada je kvalitet mleka u pitanju „Subotička mlekara“  trenuno u E klasi ima više od 60 odsto mleka.

„Ako se tome doda i oragansko mleko, kojeg imamo oko 15 % i jedan deo mleka namenjen izvozu na rusko tržište , slobodno možemo reći da je u ekstra klasi preko 90 procenata“

 

 

U „Subotičkoj mlekari“ koja od februara 2015. godine posluje u okviru kompanije „Imlek“ maksimalni dnevni kapacitet  je  300 hiljada litara ali se u preradi  nadje  izmedju 160 i 180 hiljada litara sirovog mleka koje  potiče sa domaćih farmi na kojima je stoka  hranjena  najboljim prirodnim hranivima.

Podsetimo da je ovo prva mlekara u Srbiji koja je dobila dozvolu za izvoz proizvoda na evropsko tržište. Plasman u zemlje Unije (po strogim evropskim standardima) datira od 2011. a u zemlje istočnog bloka- Rusiju, Belorusiju i Kazahstan od  pre dve godine.

Dobavljači sirovine su kako proizvodjači  mleka u kategoriji pravnih lica tako i porodične  farme koje ispunjavaju veterinarsko sanitarne uslove a u koperaciji sa „Imlekom“  ih je više od 4000.

 

 

 
 

Posetilaca

Imamo 67 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes