Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

DAN u poseti slovenackom edukativnom centru Marianum PDF Štampa El. pošta
Napisao Aleksandra Milić   
utorak, 01 novembar 2016 10:41

Kada je u pitanju održivi razvoj ruralnih sredina mnogi sa skepsom gledaju na sadržaje koje ove sredine mogu da ponude i obično ih vezuju samo za proizvodnju zdrave hrane i eko turizam. Međutim, u okruženju postoji mnogo primera da su sela centri privrednih delatnosti koje privlače investicije, goste, a sve više ljudi olučuje i da se tamo trajno nastani. Prilikom nedavne posete Sloveniji koju je organizovalo novosadsko Društvo agraranih novinara u saradnji sa Pomurskim sajmom u Gornjoj Radgoni, upriličena je poseta mestu Veržej smeštenom na obali Mure, nedaleko od Ljutomera. U ovom mestu postoji edukativni centar "Marianum" koji obučava sve kategorije  stanovništva za bavljenje nekom delatnošću, pre svega zanatima.  Centar je nastavljač tradicije duge  više od 100 godina jer je tu svojevremeno pri katoličkoj crkvi osnovan obrazovni centar za mlade s obe strane Mure.


 

Oslanjajući se na tradiciju  aktuelni rukovodioci centra želeli su da svom mestu ponude sadržaj od kojeg će imati koristi ne samo njegovi stanovnici nego i gosti.  Oni koji danas dođu u Marianum imaju priliku, ne samo da se obrazuju, uče zanate, nego i da se odmaraju u pansionu, bave različitim sportskim aktivnostima, posebno biciklizmom, učestvuju u seoskim poslovima, ali i duhovno relaksiraju. Ispostavilo se da je to dobra ideja jer u Veržej danas dolaze turisti iz čitavog sveta, učenici, sportisti, kao i oni koji žele da se osposobe za bavljenje nekim zanimanjem.

Buduće zanatlije obrazuju se u centru "Duo" u okviru Marianuma, a mogu da steknu znanja iz oblasti bavljenja grnčarstvom i keramikom, krovopokrivačkog i kovačkog zanata, drvodeljstvom, tkanja, šivenja, izrade mozaika, kao i da savladaju tehnike šaranja jaja batik metodom i izradu predmeta od slame koje su čuvene u ovom kraju.

Prema rečima Ivana Kuhara, rukovodioca ovog centra, osnovna ideja svih aktivnosti je da polaznici budu u kontaktu sa prirodnim materijalima i njihovom preradom dobijaju proizvode koje kasnije mogu da prodaju. To su pre svega zanati koji su pomalo zaboravljeni, a karakteristični su za ovaj deo Slovenije. Kada su u pitanju motivi na proizvodima takođe se obraća pažnja da oni imaju veze sa podnebljem i budu karakteristični i prepoznatljivi. Razvoj ovog centra pomogla je i EU donacijom 50.000 evra koji su upotrebljeni za izradu drvenih kućica za goste. Izgrađeno je  pet objekata koji su pokriveni raženom slamom. Krovopokrivačke poslove uradio je bivši polaznik obuke za krovopokrivača. Ražena slama je još jedan od zaštitnih znakova ovog mesta koje po raži i nosi ime. Zahvaljujući ovom kursu, interesovanje za pokrivanje kuća slamom je u poslednje vreme poraslo pa tako ovaj proizvod koji nije imao značajnu vrednost sada živi drugi život na krovovima i kroz rukotvorine. Kuhar objašnjava da koliko centimetara debeo krov se napravi,  toliko godina je garancija  njegove funkcionalnosti.

Rukotvorine polaznika koji su prošli kurseve prodaju se u  prodavnici koja postoji u okviru Centra, a tu je i stalna izložba predmeta iz svih radionica. Marianum nudi programe  različite dužine i nivoa kompleksnosti, odnosno prilagođene svim korisnicima. Za nezaposlene su u ponudi stručna osposobljavanja koja traju minimalno 120 sati, a od nedavno ih podržava  i država Slovenija.  Dakle, svako ko prođe obuku za, na primer, kovača i keramičara dobija sertifikat koji državna služba za zapošljavanje priznaje kao validnu potvru  da je neko stekao potrebno znanje za bavljenje određenim poslom.

Veržej se zahvaljujući ovom Centru izdvojio iz mnoštva sličnih sela i sada je tokom cele godine domaćin svima onima koji žele da se odmore, rekreiraju ili nešto nauče.

 
 

Posetilaca

Imamo 53 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes