Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

"VINARIJA JANKO" - ZASADI LOZE KOJI OBEĆAVAJU ODLIČNA VINA PDF Štampa El. pošta
Napisao Vesna Jovanovic   
utorak, 27 septembar 2016 12:29

U Smederevu, na istorijskom lokalitetu Zlatno Brdo (Mons Aureus) vinogradari uvažavaju autohtone sorte vinove loze kao poput  Prokupca i Smederevke.

Dragan Vasić Janko jedan je od vinogradara i vinara ,čuvara pomenutih sorti, koje su nekada imale mnogo veći značaj u vinskoj industriji nego danas .

Zasadi  čiji je Vasić vlasnik su brižljivo negovani a prostiru se ukupno na 14 hektara . Dominiraju crvene sorte , na devet hektara a zauzimaju ih Kaberne, Merlo , Shiraz i domaći Prokupac. Upravo je Prokupac ponos "Vinarije Janko" - s razlogom, jer se jedino na ovom lokalitetu  radi na klonskoj selekciji. Naime od izdvojena 43 klona u Vasićevim vinogradima je posadjeno čak 16 čime se , kako kaže domaćin , ulaže u budućnost vinogradarstva na ovim prostorima. Posetili smo ga u toku najvećeg posla, berbe i prerade groždja.


 

" Ovogodišnju berbu smo počeli 25. avgusta i ja sam , s obzirom na uslove koje smo imali ,tretmane zaštite ,čak deset puta, nedostatak vlage - zadovoljan. Od groždja do vina put je dug ali se već sada može reći da će ova godina, zahvaljujući brizi i negovanju loze do poslednjeg momenta , dati dobra i kvalitetna vina. Groždje odlikuje dobar odnos kiselina i slasti "- ocenjuje Vasić.

 

Dok Smederevka, domaća sorta koja je takodje ponos vinarije a koja pripada četvrtoj epohi zrenja ne dodje na red za branje ,Sovignon, Rajnski Rizling i Traminac već pokazuju svoje odlike. Baš kao i Shardone, čiji smo početak prerade zabeležili . Domaćin se u preradi opredelio za dve tehnologije spravljanja vina, a kada je reč o odležavanju  zanimljivo je da praktikuje da Shardone čuva u bariku godinu dana. A da je u vinariji Janko sve u duhu autohtonog i da se potencira domaći proizvod potvrdjuje i podatak da se opredelio za barik bure izradjenog od domaćeg srpskog hrasta.

"Očuvati tradiciju je izmedju ostalog misija naše vinarije ali i pratiti svetske trendove u vinarstvu " kaže ovaj proizvodjač renomiranih vina koja su nosioci brojnih šampionskih proznanja kod nas i u svetu.

 

 
 

Posetilaca

Imamo 60 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes