Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Utisci sa poljoprivrednog sajma AGRA PDF Štampa El. pošta
Napisao Nikola Vejin   
sreda, 31 avgust 2016 12:53

Sajmovi poljoprivrede su odlična mesta da se vide noviteti, upozna sa njihovim mogućnostima i da se ostvare novi kontakti. U tom smislu je AGRA koja se po 54 put održala u Gornjoj Radgoni pokazala kao odlično mesto.

Veoma mi je bilo interesantno što je na ovoj manifestaciji sve bilo podjednako zastupljeno, a postojala je i ujednačenost između zastupljenosti velikih i malih proizvođača. Najviše prostora na otvorenom je zauzela poljoprivredna mehanizacija.Neću pisati o tome šta se sve moglo videti već samo o nekim opcijama koje su se meni veoma svidele. Neke od njih sam prvi put video, dok su druge prisutne na drugim sajmovima ovde malo bolje odrađene.

Deo posvećen stočarstvu

Ove godine je slabije bio popunjen stočni fond u odnosu na neki prethodni period, razlog leži u oprezu zbog zaraznih bolesti koje su se pojavile u nekim regionima. Ti regioni jesu možda udaljeni, ali kako je u Evropskoj uniji slobodan protok robe, brzo se mogu proširiti. Organizator ove manifestacije "Pomurski sejem" - link:  nije želeo bespotrebno da rizikuje.


Ono što je nadoknadilo možda manji broj stočnih grla jeste prezentovanje autohtonih rasa na dobar način. Predstavljeni su: krškopoljska svinja, slovenačka srnasta koza, istarska pramenka, posavski konj, štajerska kokoška. Lepo je u današnje vreme kada se svagde forsiraju neki hibridi videti na nekom mestu domaće životinje koje izgledaju normalno.

Na ovom delu sajma je bilo i predstavljanje aktivnosti kao na primer konji su vukli zaprege i trupce,  bio je prikaz rada kraškog ovčara pri ovaca kao i nihovo šišanje. Bilo je dosta stvari vezano za pčelarstvo i kranjsku pčelu, što je takođe pozitivno kada se zna kakvih sve problema ima u toj oblasti u poslednjih par godina.

Biljke na otvorenom

Uobičajeno je da se biljke na sajmovima mogu videti uglavnom na slikama ili kao seme u rinfuzi. Bilo je toga i ovde u dovoljnom broju, ali mi je dosta pažnje privukla prezentacija biljaka na otvorenom, u vrtu.

Na delu sajmišta koji nosi naziv "Centralna bašta" su bile tri celine koje su se delimično preklapale. U pitanju je deo pod jednogodišnjim biljkama (ratarskim, povrtarskim, lekovitim i začinskim), deo sa trajnim nasadima (voće i vinova loza) i na kraju meni najinteresantniji permakulturalni vrt.

Sve je bilo uredno posejano u manjim celinama gde je svaka sorta bila jasno označena šta je u pitanju. Pored toga su se mogle videti sorte krompira gde su krtole bile uredno razvrstane u gajbama i sa jasnim natpisom koja je sorta u pitanju.

Permakultura podrazumeva gajenje povrća, začinskog i lekovitog bilja tako da se stvara održiv ekosistem. Na sajmu su se potrudili da formiraju nekoliko celina sa različitim biljkama da bi posetioci imali što bolji uvid u ovaj tip gajenja.

Sasvim je sigurno da bi sve druge manifestacije mogle da se potrude da bar delimično stvore jedan ovakav prostor, uz malo truda se može postići velika vrednost. Ne moraju odmah da razvijaju kompletno sve vrste zasada koji su bili na sajmu poljoprivrede AGRA.

Vinogradarstvo i vinarstvo na sajmu

Već sam spomenuo da u sklopu sajmišta postoje trajni zasadi vinove loze, oni se nalaze na nekloko mesta sa tim da je onaj "Centralnoj bašti" najbolje organizovan. Tu se vinove loze nalaze posejane u špaliru i svaka je jasno obeležena tako da su posetioci mogli da se na licu mesta uvere kako koja izgleda.

Među poljoprivrednom mehanizacijom je bilo zastupljeno više tipova malih traktora i dosta priključaka za rad u vinogradu. Kako se sajam održava u brdovitom regionu, sve je to uglavnom bilo predviđeno za rad na takvim terenima.

U halama su bili izložene stvari predviđene za proizvodnju vina, od onih za prijem grožđa pa sve do posuda za smeštaj vina.


Da bi se kompletan priča odlično završila potrudila se uprava sajma koja je jednu halu prilagodila u potpunosti za prezentaciju vina. Vinski hram je mesto gde se nalaze prezentovane vrste vina prema regionima u Sloveniji, ali su tu izložena i vina koja su bila najbolja u prethodnih 25 godina.

Tu se organizuju degustacije vina za organizovane grupe posetilaca. Prilikom prezentacije vina se može bolje upoznati sa njihovim poreklom, kao i sa stanjem vinarske proizvodnje u široj okolini.

Konferencija, predavanja i paneli

U sklopu sajma se nalaze tri konferencijske sale gde su tokom dana organizovanja različita dešavanja. Uz to pozitivna je stvar što se i u halama u sklopu štandova dešavaju povremeno neke od aktivnosti.

Ja sam u jednoj od hala prisustvovao diskusiji koja se vodila oko problematike širenja zaraznih bolesti u stočarstvu. Učesnici koji su bili prisutni su sa različitih strana bili povezani sa ovom problematikom i svi su učestvovali u razgovoru. Publika je postavljala pitanja i na njih dobijala veoma zanimljive i konkretne odgovore.

Nakon toga je na istom mestu slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan održao konferenciju za novinare koji su sajam posetili u organizaciji Društva agrarnih novinara. U nešto više od pola sata on je odgovorio na brojna pitanja novinara.


Sa ovim sam probao da predstavim samo deo onoga što sam video i što je na mene ostavilo utisak. Verujem da bi i drugi sajmovi mogli da se malo više ugledaju na ovaj u Gornjoj Ragodni, jer iako u celoj Evopi dolazi do opadanja sajamskih aktivnosti AGRA beleži povećanu zainteresovanost posetilaca i izlagača.

Pogledajte više fotografija sa sajma poljoprivrede AGRA na Facebooku - link: https://www.facebook.com/kmetijskozivilskisejemeagra/

 

 
 

Posetilaca

Imamo 59 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes