Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

DAN na Agri PDF Štampa El. pošta
Napisao Jasna Bajšanski   
ponedeljak, 29 avgust 2016 12:32

Slovenačko ministarstvo poljoprivrede i na ovogodišnjoj Agri u Gornjoj Radgoni upriličilo je susret članova Društva agrarnih novinara i resornog ministra ove zemlje. Odgovarajući na pitanja novinara ministar Dejan Židan objasnio je kakva je trenutna situacija u agraru u EU i u Sloveniji. Otkupne cene poljoprivrednih proizvoda bile su u žiži interesovanja. Takođe je poručio da Srbija treba da ostane na putu pridruživanja EU kao i da će joj Slovenija u tome uvek pomoći.Proizvođači mleka u Sloveniji su u teškom položaju već 2-3 godine. Otkupne cene mleka su od 20 do 23 evro cente za litar, dok udruženi proizvođači uspevaju da dobiju koji cent više.

"Seljak u Sloveniji je u veoma teškom položaju jer u EU ima viškova svega – mleka, mesa, žitarica… To veoma grubo utiče na otkupne cene. Prošlomesečna cena sirovog mleka je 23 ili 24 cente za litar. Trošak proizvođača je mnogo veći, iznosi preko 30 evro centi”, rekao je Dejan Židan, ministar poljoprivrede u vladi Republike Slovenije i napomenuo da je završena ževa pšenice i da je otkupna cena za 30 evra po toni niža od prošlogodišnje.

“Mene brine to što duži period imamo niske otkupne cene. Dešavalo se da cene padnu, ali su se i oporavljale. Sada nije taj slučaj jer imamo situaciju sa embargom EU prema Rusiji. Radimo na nekim merama ne bi li ublažili situaciju. Dogovor u EU je da sve zemlje članice isplate još jedan paket novca. Ali, to je malo jer je gubitak koji ima seljak mnogo, mnogo veći. Imamo najave da će se uskoro nešto promeniti. Ono što je sada nama bitno je da poljoprivrednik sva plaćanja dobije brzo i pre vremena, tako da smo davanja isplatili pre većine zemalja EU”, reči su Židana.

Osim niskih cena poljoprivrednih proizvoda, Sloveniju je aprila zadesio mraz koji nije zabeležen proteklih 50 godina, a njive nije promašio ni veliki grad. Ni šumarstvo nije pošteđeno šteta. Kako su nam rekli Slovenci, sve što je moglo da ih zadesi, zadesilo ih je.

U Sloveniji je sve više mladih na selu. Zbog toga postoji program koji je svojevrsna  start up podrška mladim poljoprivrednicima. Ukoliko mladi od roditelja preuzmu imanje ili zasnuju novo i to rade kao primarni posao dobiju subvenciju u visini od 45.000 evra. Ako rade još neki posao reč je o sumi od 18.600 evra. Uslov je da moraju da ispune uslove na koje su se obavezali.

“Ništa ne vredi 45.000 evra za start up kada su za seljaka tako teški uslovi kao što su sada. Sa cenom mleka od 24 centa za litar niko ne može da živi dobro na svom poljoprivrednom gazdinstvu. Ako gledamo gazdinstva koja imaju veoma intenzivnu proizvodnju i nemaju investiciona zaduženja u proteklom periodu, onda je cena proizvodnje litre mleka 28 centi. Domaćinstva koja imaju investicije trebala bi da dobiju bar 32 evro centa za litar mleka da bi mogla da žive. To sada ne dobijaju”, kaže Dejan Židan.

Od septembra će slovenački poljoprivrednici koji su ušli u investicije kako bi poboljšali tehnologiju moći da promene svoje kreditne linije kod spoljnih banaka sa intervencijskom bankom. U tom slučaju kamatna stopa će biti mnogo niža.

Novinare je interesovalo na koji način poljoprivredna gazdinstva ostvaruju održivu proizvodnju i da li su se ti modeli i u praksi pokazali dobrim.

“Nastojimo da imamo dva tipa gazdinstava koja su prilagođena slovenačko  mentalitetu. Prvi tip podrazumeva da osim poljoprivrede postoji i dopunska delatnost i ovakvih je 10 posto gazdinstava. Oni prave jogurt, sireve, keks i tome slično, bave se turizmom … Ova gazdinstva su vrlo stabilna. I kada je kriza kod njih nema krize. Imamo i klasičnu proizvodnju u kojoj je najvažnije maksimalno smanjenje troškova i prodaja po najvišoj mogućoj ceni. Kada su seljaci objedinjeni u velikim zadrugama  mogu da dobiju mnogo bolju cenu. I ako imamo mnogo primera dobre prakse na udruživanju moramo još mnogo da radimo”,objasnio je slovenački ministar poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede u ovoj zemlji intenzivno radi na jačanju položaja lokalne hrane. Na pitanje da li je ova akcija dala rezultate, ministar Židan je odgovorio:

“Do sada smo imali akciju “Kupujmo slovensko” koja se sprovodi u svim trgovinskim lacima i koja je naišla na veliki odziv potrošača. Sada radimo na velikom projektu u koji će tokom tri godine biti investirano tri miliona evra. Polovinu sredstava daće seljak i industrija, a preostalih 50 odsto država. Reč je o novom brendu koji je bolji od obične hrane jer se radi po višim standardima. Važno je napomenuti i da celokupna proizvodnja koja podrazumeva i proizvodnju sirovina u potpunosti mora biti slovenačka. Biće pojačana i kontrola. Osim državne inspekcije kontrolu će vršiti i akreditovane sertifikacijske kuće. To će biti korak napred od kojeg mnogo očekujemo”.

Na kraju razgovora Dejan Židan je novinarima DAN-a rekao da EU i dalje treba da bude cilj Srbije uz obrazloženje da prvo što se dobije u Evropskoj zajednici jesu sigurnost i mir koje poštujemo samo kad ih nemamo. Druga pozitivna stvar je dobijanje velikog marketa za 440 miliona ljudi. U tom slučaju trebaju industrija i privreda i tada može lakše da se živi. Treća važna stavka su podsticaji za poljoprivredu jer nijedna zemlja samostalno ne može da daje tolike podsticaje. Sve ovo još uvek nije dovoljno. Ako seljak nije deo zadruga, ako nema stručne savetodavne službe i podršku drugih institucija, biće mu jako teško. Ovo ljudima treba govoriti svakog dana, moliti, apelovati da tako rade. I ovoga puta ću ponoviti da Srbija u Sloveniji treba da vidi velikog prijatelja koji će joj uvek pomoći da na pravi način,  reči su slovenačkog ministra poljoprivrede.

 

 
 

Posetilaca

Imamo 46 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes