Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Poseta članova DAN sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni PDF Štampa El. pošta
Napisao Branko Krstin   
ponedeljak, 29 avgust 2016 12:18


Članovi Društva agrarnih novinara DAN ove godine su, od 22.do 24. avgusta, boravili na studijskom putovanju u Sloveniji kao gosti tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ishrane i Pomurskog sajma AGRA u Gornjoj Radgoni. Tokom ove ,devete uzastopne, posete članovi DAN su se posebno interesovali za slovenačka iskustva u sprovođenju zajedničke agrarne politike, kako bi svojim čitaocima, gledaocima i slušaocima mogli, sa lica mesta, najdirektnije, istinito i stručno da predstave najnovija zbivanja i trendove u toj važnoj privrednoj oblasti.

 

 

Zahvaljujući ljubaznim domaćinima imali su priliku da razgovaraju sa Dejanom Židanom, slovenačkim ministrim poljoprivrede, šumarstva i ishrane, zatim sa mladim poljoprivrednikom, koji je, uz pomoć subvencija EU, preuzeo i unapredio gazdinstvo svojih roditelja, potom sa predstavnicima Zavoda Marianum, koji obučava mlade starim zanatima, kao i sa idejnim tvorcima rekonstruisanog praistorijskog naselja, koji je postao vrlo posećena seoska turistička destinacija.

Centralni deo programa članova DAN bila je poseta 54. Međunarodnom poljoprivredno-prehrambenom sajmu AGRA čiji je moto bio: „Prožimanje poslovanja i stručnog usavršavanja“, gde se, na površini od sedam hektara, predstavilo 1.798 izlagača iz 30 država.

Na toj manifestaciji posebna pažnja bila je posvećena uzgoju mahunarki. Veliku pažnju preko 100.000 posetilaca ove sajamske manifestacije privukla je i jubilarna deseta izložba „Bogastvo različitisti“ na kojoj su 26 izlagača iz srpske pokrajine prikazalo raznovrsne proizvode sa oznakom „Najbolje iz Vojvodine“ i sa geografskim poreklom. Ovu izložbu otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković uz prusustvo brojnih zvanica iz sfere politike, privrede i poljoprivrede. Izložbu su posetili Miro Cerar, predsednik Vlase Republike Slovenije,Dejan Židan, ministar poljoprivrede, šumarstva i ishrane, Janez Erjaveć predsednik Uprave Pomutrskog sajma i brojni ugledni gosti.

U okviru svog bogatog programa tokom posete sajmu AGRA, članovi DAN su se upoznali sa dostignućima tvoraca poljoprivredne, stočarske, vinogradarske i šumarske mehanizacije nauglednijih svetskih proizvođača. Posebno interesovanje vladalo je za prikazane prehrambene proizvode, vina, semena i sadnog materijala, sredstva za zaštitu biljaka i životinja, đubriva, stočnu hranu, opremu za prehrambenu industriju, vinarstvo, voćarstvo i obnovljive izvore energije. Naši novinari su, sa zanimanjem, pratili prezentaciju najkvalitetnijih poriplodnih bikova, junadi i krava svin najznačajnijih mlečnih rasa u Sloveniji i Austriji. Tada su predstavljene autohtone slovenačke rase „posavski konj“, „istarska pramenka“, „krškopoljska svinja“, „kranjska pčela“ i „štajerska kokoška“, kao i druge domaće životinje. Vrlo zanimljiva je bila izložba Ekoci, na kojoj je prikazano bogatstvo prirode i kreativnosti ljudi u odeći od prirodnih materijala, kao i povezivanje u zelenom kruženju u prirodi. Bilo je prilika da se prisustvuje i brojnim naučno-stručnim tematskim skupovima.

B.Krstin

 

 
 

Posetilaca

Imamo 61 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes