Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Sa uljanom repicom poljopriverdnici imaju zaradu PDF Štampa El. pošta
Napisao Vesna Jovanovic   
utorak, 16 avgust 2016 13:11

Siguran otkup , odličan prinos i dobra cena od  preko 40 dinara za kilogram - osnovni su razlozi sve većeg interesovanja za setvu uljane repice, kulture koja se  intenzivno širi  naročitočito na području severne bačke. Ove jesenja uljarica  donosi veću zaradu u odnosu na kukuruz, suncokre ili soju a pogotovo pšenicu , gde ratari knjiže gubitak.


 

Agronomi  podsećaju da bi sa setvom   uljane repice trebalo  početi oko 20 avgusta  i završiti je oko 5.septembra. Ističu  da je napredak u tehnologiji i prinosima vidljiv  pa se tako  Srbija po rezulatima u poslednjih nekoliko godina već može svrstati medju vodeće zemlje u evropi. To je zasluga poljopriverdnika koji ovoj uljarici posvećuju maksimum u pogledu  njenih zahteva ali i doprinos struke.

Pripreme za novu setvu su u toku,kupovina semena semena ,zapravo sve više hibrida  ali i sredstava za zaštitu.  U preduzeću  „Salaš  024“ iz Subotice su potvrdili  da je interesovanje ratara  sa  ovog  područja uvećano jer se repica pokazala kao jedna od najprofitabilnijih kultura.

 Za intenzivnu proizvodnju i visok prinos neophodno je slediti savet stručnjaka jer u proizvodnji postoji nekoliko kritičnih momenata.

Za  repicu  uvek postoje sigurni  kupci  .Kada je reč o ovogodišnjem  otkupu , ne samo ove uljarice nego i drugih  kultura moguće su novine  . Cene bi se u narednom periodu  odredjivale na bazi dnevnih berzanskih kretanja  koje diktiraju evropske  berze . Od toga kako će se žitaricama trgovati u Budimpešti i Parizu zavisiće i cena  koju će na dan dobijati  poljoprivrednici.

 

Josip Anišić

„Salaš 024“ D.O.O. Subotica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Usevi u  ataru Subotice

 
 

Posetilaca

Imamo 63 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes