Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Nedovoljno kvalitetnog semena za organsku proizvodnju PDF Štampa El. pošta
Napisao Aleksandra Milić   
ponedeljak, 11 jul 2016 12:11

Proizvođači organske hrane u biljnoj proizvodnji po zakonu bi trebalo da seju seme koje je i samo proizvedeno po organskim principima. Međutim, kako ovog semena nema dovoljno, zakon je dozvolio da se u organskoj proizvodnji omogući setva konvencionalo proizvedenog semena pod uslovom da ono nije treirano hemijskim preparatima. Potencijala za proizvodnju organskog semena u našoj zemlji ima, ali nedovoljno interesovanje proizvođača polako gasi ovu proizvodnju.


 

-Problem sa nedostupnošću organskog semena postoji odavno i svojevremeno ga je prepoznao novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo koji je odvojio površine za ovu proizvodnju. Zemljište je prošlo kroz obavezan period konverzije i na njemu je počeo da se proizvodi sortiment pšenice, soje, heljde i nekih drugih vrsta prvenstveno namenjenih organskoj proizvodnji. Pokušalo se i sa proizvodnjom ovsa i golozrnog ječma ističe prof. dr Miroslav Malešević.

Na `alost, zbog nedovoljnog interesovanja ova proizvodnja počela je da jenjava. Malešević ka`e da parcele u organskom statusu i dalje postoje i da bi se na njima brzo mogla uspostaviti proizvodnja semena. Smatra da bi sve tebalo da se zaseju i više promoviše ponuda organskog semena iz domaće proizvodnje. Dodaje i da postoji tra`nja za određenim, starim sortama kao što su `itarica spelta i još neke koje su otporne na bolesti, a pred setvu ih nije bilo dovoljno u ponudi.

Na novosadskom Institutu trenutno se prozvode soja, heljda i još neke vrste čije seme ima stabilniju tra`nju. Poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom prilikom nabavke semena snalaze se na različite načine. Najčešće koriste netretirano seme iz konvencionalne proizvodnje, a delom kupuju ono koje je proizvedeno po organskim principima. Najviše njih ipak se odlučuje da upotrebi seme iz sopstvene proizvodnje jer na taj način najjeftinije obave setvu. Međutim da bi se ostvario napredak u ovo proizvodnji, baš kao i u svim ostalim, najbolje bi bilo da se upotrebljava deklarisano organsko seme koje je stručno proizvedeno i čiji je kvalitet ispitan.

Poljoprivrednik

 
 

Posetilaca

Imamo 51 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes