Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

OSNOVAN CENTAR ZA AGRARNE INICIJATIVE PDF Štampa El. pošta
Napisao Aleksandra Milić   
ponedeljak, 16 maj 2016 09:03

Novoosnovano udruženje „Centar za agrarne inicijative“ predstavljeno je  nedavno u sedištu Društva agrarnih novinara u Novom Sadu. Ovo udruženje okuplja stručnjake iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje, institucije koje su povezane s agrarom, privredne subjekte, mala i srednja preduzeća i poljoprivredna gazdinstva s ciljem da analizom stanja u agraru i predlaganjem rešenja na svim nivoima pomogne napretku ove važne privredne grane.


 

-Ovo udruženje se od onih koja već postoje kod nas razlikuje po tome što će imati drugačije pravce i način delovanja. Naime, našu organizaciju čine kreativni, stručni i kompetentni ljudi, koji predstavljaju intelektualni agregat koji će sarađivati, kako sa aktuelnom vlašću tako i sa proizvođačima. Tražićemo i predlagati rešenja, raditi projekte, elaborate, podsticati zdravu  komunikaciju na svim nivoima, istakao je Josip Stipić, predsednik Centra, predstavljajući ovu organizaciju.

Objasnio je da će se rad ovog udruženja odvijati na tri nivoa, odnosno da će se na prvom raditi analize stanja u poljoprivredi i predlagati rešenja i inicijative. Na drugom nivou će se raditi na povezivanju sa udruženjima i komorama, resornim ministarstvom i slično, dok će se na trećem obavljati edukacija poljopivrednika.

Rad Centra biće organizovan u osam odbora koji će se baviti poljoprivredom, tehnološkim razvojem i ekkologijom, edukacijom, povezivanjem malih i srednjih preduzeća,  dok će jedan odbor biti posvećen isključivo mladima i njihovom ostanku na selu. Posebni odbori baviće se savremenim rešenjima u stočarskoj, ratarskoj i voćarskoj proizvodnji.

Predstavljanju Centra prisustvovali su i cenjeni agrarni stručnjaci prof. dr Stevan Maširević i prof. dr Vitomir Vidović.

Maširević je naglasio važnost obrazovanja mladih koji ostaju na selu kako bi mogli da se na najprofitabilniji način bave poljoprivredom, ali uz očuvanje životne sredine i proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane.

Vidović je istakao da je prosečan dohodak po hektaru u našoj zemlji 1.000 do 1.500 evra, dok u razvijenim zemljama on iznosi barem deset puta više. Tu je, kako je rekao, prostor za napredak polljoprivrede koja treba da bude temelj našeg privrednog razvoja. Procenjuje se, naime, da bi s razvojem poljoprivrede moglo da se otvori 200 000 novih radnih mesta.

Na teritoriji čitave Srbije biće osnovane podružnice Centra za agrarne inicijative pa su pozvani svi zainteresovani da im pristupe i tako učine prvi korak ka unapređenju proizvodnje i svog položaja.

 

 
 

Posetilaca

Imamo 35 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes