Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Protivgradne mreže – osiguran rod PDF Štampa El. pošta
Napisao Jasna Bajšanski   
petak, 29 april 2016 10:55

Srem se ubraja u dominantne regione u proizvodnji jabučastog voća. Poslednjih godina podignut je znajčajan broj novih zasada, posebno jabuka. Najveće promene upravo se i uvode u tehnologiju gajenja jabuka.

Standard u proizvodnji jabuke je podizanje visoko intenzivnih zasada u gustom sklopu sa protivgradnim mrežama i sistemima za navodnjavanje uz uvođenje standarda kvaliteta. Ovakve zasade prati i savremeni sortiment diktiran od strane tržišta.
Intenzivnoj proizvodnji posvetio se i Zvonko Hnatko čije plantaže jabuka se nalaze u ataru sela Bikić Do, nadomak Šida. Na površini od pet hektara naš domaćin, inače diplomirani inženjer voćarstva, uzgraja Zlatni delišes, Greni Smit, Ajdared, Bred i Fudži sorte. Reč je o gustoj sadnji 3,5 x 0,80m, a kod nekih sorata 3,5 x 0,87m. To je od 3.400 do 3.500 stabala po hektaru. Zvonka smo zatekli u značajnom poslu – širenju protivgradnih mreža.
„Pravo je vreme da se šire protivgradne mreže jer smo na ovom potezu već imali grada. Nismo ranije pristupili ovom poslu zbog pčela koje vrše oprašivanje i oplodnju. Pčele su svoje odradile i sad je pravi momenat da se protivgradne mreže stave u funkciju. Protivgradne mreže donose sigurnost i čuvaju rod“, objašnjava Hnatko.

On kaže da je protivgradne mreže postavio pre dve godine  zahvaljujući sredstvima pokrajinskog Fonda za razvoj. Nakon zatvaranja konkursa i potpisivanja ugovora, a sa sticanjem prava, postavio je protivgradnu mrežu koju je finansirao vlastitim sredstvima. Kasnije je dobio povraćaj sredstava i to 60 odsto sa PDV-om od ukupne vrednosti.
„Sredstva dobijena iz Fonda za razvoj su veoma značajna jer podići jabučnjak na hektaru zemlje uopšte nije jeftino. Najbolje je kupovati Knip sadnice. Jedna košta 4,50 evra. Za jedan hektar potrebno je 3.500 sadnica, to znači da za sadni materijal treba nešto više od 15.000 evra. Za kupovinu protivgradne mreže i njenu montažu valja izdvojiti još toliko novca. Cena zalivnog sistema je relativna i zavisi od više faktora, ali ova investicija je približno 5.000 evra za jedan hektar. Ovome treba dodati i troškove sadnje i kada se sve iskalkuliše za podizanje jabučnjaka ovog tipa neophodno je od 35.000 do 40.000 evra po hektaru. Naravno, ako već posedujete vlastitu zemlju“, kaže ovaj uzorni voćar.

 

 
 

Posetilaca

Imamo 36 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes