Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Hemijsko proređivanje plodova je značajna pomotehnička mera PDF Štampa El. pošta
Napisao Jasna Bajšanski   
petak, 29 april 2016 10:54

Veoma važna pomotehnička mera koju su voćari uradili ili će tek da je rade je hemijsko proređivanje cvetova i plodova. Ovo je možda i najvažnija mera za regulisanje rodnosti, kaže prof. dr Zoran Keserović sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.


„Najbolje je kada se uradi kombinacija sa naftal acetamidom kada su plodići u proseku od 4-5 mm. Potrebno je da prođe desetak dana da se vidi koji su plodići opali i kasnije da se radi sa benzil adeninom kada plodići dostignu veličinu od 12 – 13 mm. Proizvođači treba da znaju da je neophodno prvo evidentirati cvetanje. Na osnovu intenziteta cvetanja određuju se doze. One zavise od sorte, pa tako sorte koje dosta zameću plodove, poput Zlatnog delišesa, zahtevaju i daleko veće doze. To nije slučaj sa Ajdaredom, Jonagoldom. Kod većine sorti plodići su sada veličine od 8-11 mm i to je period kada treba raditi sa naftil sirćenom kiselinom, voditi računa da temperatura vazduha ne bude viša od 22 stepena Celzijusa, da relativna vlažnost vazduha bude visoka i ne raditi ovaj posao kada je vetar jačeg intenziteta. Kasnije se korekcija radi sa benzil adeninom kada su terminalni plodići između 12-15 mm, a ukoliko su kod nekih sorti malo odmakli u razvoju obavezno treba dodati naftil sirćetnu kiselinu. Doza treba da bude prepolovljena u odnosu na onu koja se koristi kada su plodići između 8-10 mm. U ovom slučaju temperatura vazduha treba da bude između 20 i 25 stepeni Celzijusa“,glasi savet Keserovića.
Profesor Keserović napominje da se doza preparata računa na osnovu zapremine krune. Ukoliko se hemijsko proređivanje ne odradi valjano, treba pristupiti ručnom proređivanju. Dosadašnja iskustva su dobra, te je korekcija ručnim proređivanjem svega 5-10 odsto.
Zvonko Hnatko iz sela Bikić Do se tek priprema da uradi hemijsko proređivanje cvetova i plodova.
„Kada će se raditi ova pomotehnička mera zavisi od toga koje preparate voćar koristi. Proređivanje se može raditi u punom cvetanju sa jednim preparatom, kada su plodovi od 5-6 mm u ovu svrhu se koriste druga hemijska sredstva, a kod krupnijih plodića treća. Svaki proizvođač ima svoju varijantu koja zavisi i od sortimenta, ali od postignutih reziltata predhodnih godina. Bitno je odrediti pravu dozu za određenu sortu“, kaže Zvonko Hnatko.
U kontroli rasta proređivanje cvetova i plodova u integralnom konceptu proizvodnje jabuke treba da je redovna mera. Za ovu pomotehničku meru dostupan je niz efikasnih preparata na bazi biljnih regulatora rasta kao što su NAD, NAA i BA. Oni se primenjuju u različitim fazama porasta plodova. Za proređivanje cvetova veoma je efikasan amonijumtiosulfat –ATS i to u koncentracijama do 2 procenta. Proređivanje cvetova treba da je osnova. Posle ovog postupka moguće je, ako se proceni da je neophodno, dodatno prorediti plodove bioregulatorima. Na ovaj način se postiže optimalna opterećenost stabala rodom.

 

 
 

Posetilaca

Imamo 34 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes