Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Koliko je skup glifosat PDF Štampa El. pošta
Napisao Aleksandra Milić   
četvrtak, 14 april 2016 13:05

Udruženje farmera i kooperativa u EU "Copa and Cogeca" nedavno je poslalo zahtev Evropskoj komisiji da na tržištu Evrope zadrži herbicide koji u sebi sadrže aktivnu materiju glifosat. To su ujedno i najrasprostranjeniji herbicidi na svetu pa bi njihovom zabranom, kako su ocenili farmeri, ostali bez značajne alatke za rad u polju.

Ovaj zahtev usledio je nakon što je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) dala zeleno svetlo za njegovu upotrebu. EFSA je istraživanjima potvrdila da je ova materija bezbedna, a na osnovu toga udruženje taraži da EU komisija u junu produži dozvolu za korišćenje glifosata. Farmeri napominju da su herbicidi s   ovom aktivnom materijom široko rasprostranjeni u poljoprivredi, da brzo daju dobre rezultate, ali i da im je cena povoljna što je veoma značajno imajući u vidu aktuelnu krizu. Oni smatraju da će većina poljoprivrednih proizvodnji uključujući, pre svega, žitarice, grožđe, voće i masline biti ozbiljno ugrožene ako se zabrani upotreba glifosata. Napominju i da će se to negativno odraziti na proizvodnju hrane u svetu i zadovoljavanje rastućih potreba u ovoj oblasti. Iz "Copa and Cogeca" se čak pozivaju na zaštitu životne sredine jer, kako ističu, upotrebom glifosata omogućava se redukovana obrada ili čak proizvodnja bez obrade zemljišta čime se smanjuje emisija štetnih gasova u atmosferu i degradacija zemljišta.

 

Interesantno je napomenuti da se vreme podnošenja zahteva evropskih farmera podudarilo sa saopštenjem svetske zdravstvene organizacije (WHO) u kojem sa navodi da je glifosat verovatno kancerogen za ljude. Na objavu su reagovali i čelnici Monsanta, ujedno i najvećeg proizvođača glifosata, koji su je ocenili kao sramotnu.

Neka istraživanja sprovedena u SAD koja je između ostalih radila i Seveno američka mreža za ispitivanje aktivnosti pesticida ukazala su na to da su pesticidi, uključujući i glifosat, jedan od glavnih uzroka najraširanijih bolesti današnjice. Utvrđeno je i da je sadržaj ove materije prisutan u skoro svim namirnicama, pa čak i onim organski proizvedenim, a da ga u organizmu ljudi širom sveta ima i nekoliko puta više nego što je dozvoljeno.

Ovih dana aktuelno je i pronalaženje velikih površina pod gmo usevima u Mađarskoj, a upravo se herbicidi u čijem sastavu je i glifosat koriste  u njihovom uzgoju. To budi mnogo pitanja. Od toga ko je i koliko  u pravu kada tvrdi da je glifosat bezbedan, odnosno opasan. Zatim, koliko je površina u EU pod gmo usevima jer ih, iako je komercijalno gajenje zabranjeno, ipak ima.  Bilo bi dobro da se na njih što pre dobije odgovor, jer u slučaju da je u pravu WHO dalja upotreba glifosata biće veoma skupa za čitavo čovečanstvo, iako je ovaj preparat jeftin.

"Poljoprivrednik"

 
 

Posetilaca

Imamo 5 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes