Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Vrbas se vraća svinjarstvu PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
sreda, 02 februar 2011 11:23Petak 03 Decembar 2010
svinjica.jpgU organizaciji Društva agrarnih novinara juče je u Vrbasu održan skup koji je okupio sve eminente stručnjake iz oblasti svinjarstva kao i stotinjak uzgajivača svinja. Opštinska vlast u Vrbasu prepoznala je perspektivu razvoja svinjarstva kroz projekat pod nazivom "Razvoj i organizacija mini farmi i uzgoj svinja ".
Suština projekta je ugovaranje proizvodnje tovljenika za klaničnu industriju, u čemu učestvuju uzgajivači svinja, njih tridesetak, okupljeni u novoformirano strukovno udruženje odgajivača svinja " SUS" (lat. svinja).
Aktivna je uloga i stručnog kadra Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu (prof. dr. Ivan Radović ), ali i lokalne samouprave, kojom koordinira Goran Pejović, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu.
Intencija je, prema njegovim rečima , da se u mestu duge tradicije uzgoja svinja , oformi klaster mini farmera, za potrebe klanične industrije.
Podsećanja radi, nekadašnji gigant industrija mesa " Carnex "bio je najveći otkupljivač tovljenika. Iako danas više nije tako, ostalo je znanje i tradicija. Uz nukleus centar u Ruskom Krsturu i Genetički centar za svinjarstvo - nemačku investiciju na našim prostorima, uz primenu propisanih mera zoohigijene i profilakse, očekuje se oživljavanje kvalitene svinjarske proizvodnje u opštini čiji su žitelji nekada imali pune obore svinja.
Izvor: RTV
 
 

Posetilaca

Imamo 28 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes